camere Ziarul de Mioveni Protectia datelor

Piața ”DACIA” din Mioveni, program special

piata 2019Având în vedere că zilele de joi, 15 august şi vineri 16 august 2019 sunt declarate zile libere, conducerea Primăriei Mioveni informează că programul de funcționare a Pieței Agroalimentare „Dacia” va fi unul special.
Iată-l:
Joi, 15 august - închis;
Vineri, 16 august- închis;
Sâmbătă, 17 august - între orele 7.00 și 16.00;
Duminică, 18 august - între orele 7.00 și 16.00;
Programul va reveni la normal luni, 19 august 2019.

CÂȘTIGĂTORII Festivalului Concurs Național de Folclor ”Mioveni”, ediția 2019

0În perioada 8-11 august, Mioveniul a găzduit prima ediție a Festivalului/Concurs Național de Folclor „MIOVENI” 2019, unde au participat ansambluri din toate zonele țării, respectiv din: Suceava, Brașov, Arad, Cluj-Napoca, Sălaj, Bacău, Călărași şi Argeș precum și două ansambluri de peste hotare, din Rusia și China.
Amintim că juriul a fost format din specialiști în domeniu, oameni de cultură, artiști populari și profesioniști în arta coregrafică precum Elise Stan, Ileana Vieru, Constantin Enceanu, Doina Isfanoni și Cătălin Oancea, iar festivalul a fost prezentat de către Iuliana Tudor de la Televiziunea Română.

Iată câștigătorii:

 • Trofeul Festivalului – Ansamblul Mugurelul al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca
 • Premiul I - Ansamblul Someșul, județul Sălaj
 • Premiul II - Ansamblul Bărăganul, județul Călăraș
 • Premiul III - Ansamblul Balada Humorului, județul Suceava
 • Mențiune - Ansamblul Junii Podgoriei, județul Arad
 • Ansamblul Doina Bascovului, județul Argeș
 • Ansamblul Junii Brașovului, județul Brașov
 • Premiul special - Ansamblul Bărăganul, județul Călăraș
 • Premiul presei - Ansamblul Zestrea, județul Bacău

Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Local, Primăria și Centrul Cultural Mioveni.

Free Joomla Lightbox Gallery

Angajații Primăriei Mioveni au donat sânge

67443429 706372093110041 2340974458715504640 nAngajați ai Primăriei Mioveni și o parte dintre cei de la SC Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni au organizat în această dimineață o campanie de donare de sânge pentru soția unui coleg, aflată într-o continuă luptă cu viața, de un an.

Deși a fost programată pentru un transplant de ficat încă din luna decembrie a anului trecut, operația vitală pentru pacientă a fost amânată de mai multe ori din cauza stocului insuficient de sânge, grupa B3, RH Negativ.

Nu este pentru prima dată când angajații instituțiilor din Mioveni se mobilizează și merg la Centrul de Transfuzie Sanguina Pitești pentru a dona sânge în contul pacientei LICĂ MÂNDRA, însă nevoie de sânge este mult prea mare față de cantitatea care se donează.

Orcine, însă poate ajuta! Deși se caută grupa de sânge B3, RH Negativ, orice donație de sânge, indiferent de grupă, reprezintă un ajutor la fel de important pentru această persoană, doar specificați numele beneficiarului.

MĂSURI DE PREVENIRE CONTRA PESTEI PORCINE AFRICANE

afis pesta finalDSVSA Argeș atenţionează asupra riscului de Pestă Porcină Africană(PPA), având în vedere confirmarea bolii la două focare :FV 24 Mazgana și FV 25 Grădiștea (Adresa nr.21556/02.08.2019 transmisă UATO Mioveni).

Față de cele menționate, având în vedere riscul crescut de răspândire a virusului PPA în teritoriu, gradul de interventie trebuie să fie deosebit de ridicat pentru a interveni eficient și a bloca răspandirea virusului .

În legătură cu situaţia nefavorabilă a evolutiei Pestei Porcine Africane în România, având în vedere că profilaxia specifică nu este posibilă (inexistenţa unui vaccin), pentru a va proteja porcii de această boala, DSVSA Argeș vă recomandă :

Nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu hainele cu care ați umblat pe stradă;

La intrarea în adapost este bine să folositi o tăviță cu soluție slabă de soda caustică;

Nu lasați porcii liberi, creșteti porcii doar în spatii imprejmuite, fără a avea posibilitatea de a veni în contact cu porcii străini de gospodaria dumneavoastră;

Nu hraniți porcii cu resturi alimentare sau resturi de la mâncarea de porc gătită în familie;

Daca sunteți vânători și aduceți acasă carne de mistreț nu folositi resturi și/sau apa rezultată din spalarea cărnii de mistreț în hrana porcilor;

Nu scoateți scroafele /vierii din gospodarie pentru monta;

Nu cumparați purcei din locuri necunoscute, fara a fi crotaliati și însoțiți de certificat sanitar veterinar de sănătate și notificați urgent medicul veterinar din localitate;

Nu folosiți în hrana porcilor iarba culeasă de pe câmp, pentru ca ea ar fi putut veni în contact cu mistrei.

Este interzisă creșterea de suine domestice pe fondurile de vânătoare

Orice porc mistret găsit mort (inclusiv accident auto) va fi notificat urgent către DSVSA Argeș;

Va reamintim ce este Pesta Porcină Africană !

Pesta Porcina Africană afectează porcii domestici și porcii mistreti, indiferent de rasă, vârstă şi sex.

Boala nu este periculoasă pentru om, dar produce pagube economice uriaşe crescatorilor de porcine.

Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hranirea animalelor cu lături care conțin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, capuse care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate.

Boala evoluează cu mortalitate foarte crescută, 100% in cazul porcinelor domestice, cu urmatoarele semne :

 • dispneea şi tusea frecventă;
 • pot apare scurgeri oculare şi nazale sanguinolente;
 • moartea apare repede şi poate ucide 95-100% din animale;
 • apare avort la scroafe;
 • se gasesc leziuni hemoragice în toate organele

Pana la sosirea medicului veterinar :

ESTE INTERZISA sacrificarea suinelor bolnave, cât și comercilizarea lor.

ESTE INTERZISA aruncarea cadavrelor de animale;

Nu hrăniti porcii cu resturi alimentare;

Identificați suinele deținute, comercializarea suinelor vii fiind supusa controlului sanitar veterinar și certificarii de către medicul veterinar de liberă practică.

Dacă un crescător individual de animale nu se regăsește în lista DSVSA Argeș, acesta va suporta costul integralprivind serviciile de ecarisare și distrugere a animalului mort.

Obligațiile deținătorului de animale:

 • Să coopereze cu medicul veterinar, arondat, pentru ca toate animalele să fie identificate prin crotaliere:
 • Bovine, în termen de până la 20 de zile de la naștere, cu deținerea pașaportului
 • Porcine, în termen de până la 60 de zile de la naștere,
 • Ovinele și caprinele se identifică în mod obligatoriu odată cu miscarea lor din exploatația în care s-au nascut, ori cel mai târziu la împlinirea vârstei de maximum 6 luni,
 • Cabaline se identifică în mod obligatoriu odată cu miscarea lor din exploatația în care s-au născut, ori cel mai târziu la împlinirea vârstei de maximum 12 luni, cu deținerea pasaportului
 • Să comunice medicului veterinar, arondat, orice eveniment de naștere, moarte, pierdere crotalie, dispariție, sau regăsire animal, în maxim 7 zile,
 • În cazul sacrificarilor tradiționale (porcine, ovine, caprine) să restituie crotalia.
 • Să nu achizitioneze sau să înstrăineze animale neidentificate, fara documente sanitare veterinare, iar în cazul bovinelor și cabalinelor, fara pasaportul acestora.

Ce se face în cazul în care sunt suspiciuni la un animal bolnav de PPA?
Anuntăți în regim de urgență orice caz de îmbolnăvire și / sau moarte a suinelor din exploatație.
Număr de telefon : 0248. 211.199 sau fax : 0248. 212.532, email:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Competiție internațională la Mioveni!

RunEUDuminică, 25 august, de la ora 10.00, la Mioveni va avea loc un eveniment special dedicat mișcării – un cros internațional, care face parte din cadrul proiectului RUN4EU.

Proiectul ”RUNEU” aplicat în cadrul programului ERASMUS+ are ca scop promovarea practicării activităților sportive, iar orașele participante sunt: Gazzo din Italia, Bacsalmas din Ungaria, Ivancna Gorica din Slovenia, precum și Asociația ASD Amici del Brenta din Italia și ALDA – Asociația Europeană pentru Democrație Locală din Franța.

Startul maratonului transnațional se va da în Mioveni, iar finish-ul va fi în localitatea Gazzo din Italia, înfrățită cu Mioveniul, itinerariul urmând să cuprindă trasee și în orașe din Ungaria și Slovenia.

Manifestarea se adresează persoanelor care cochetează cu ideea alergării, familiilor sau grupurilor de prieteni care vor să trăiască sănătos, sportivilor amatori sau profesioniști etc

Douăzeci de persoane din localitatea Gazzo din Italia se vor alătura paricipanților acestui cros.

Traseul de alegare va fi de 3 km, 6 km, 12 km și se va desfășura pe circuitul următor :strada Radu cel Frumos- Str. Ion Pillat- Str.1 Mai- Str. Petre Zugravu - Str. Eroilor - Str. Stadionului - Str. Hanu Roșu- Str. Erou înv. Gh. Năstase - Str. I.C. Brătianu (doar traversare) - Str. Părăști, Bld. Dacia (doar traversare)- strada 1 Decembrie (care va fi parcurs de maxim 4 ori).

Potrivit organizatorilor, evenimentul este unul de promovare a sportului, nu este o competiție cu premii, participanții vor alerga în ritmul propriu fără să se suprasolicite și pot renunța oricând, atunci când consideră că au obosit.