camerelogo ziar mic Infrastructura Alfred prog bebelusul Harta interactiva

Infrastructura ALFRED

Capabilitatile de exceptie existente pe platforma nucleara Mioveni se vor extinde prin construirea unei infrastructuri de interes international

infrastructura1

Instalatiile experimentale suport

Instalatiile experimentale suport

Un set de 6 instalatii experimentale unice in lume va completa baza experimentala europeana in vederea realizarii activitatilor de autorizare si a celor de gasire de solutii la aspectele ramase deschise ale tehnologiei LFR.

instalatii1

Impactul investitiei asupra orasului Mioveni

IMPACTUL INVESTITIEI ASUPRA ORASULUI MIOVENI

La nivel local, beneficiile investitiei vizeaza urmatoarele aspecte:

  • Crearea de noi locuri de munca, majoritatea de inalta specializare (75% din pozitiile permanente vor fi ocupate de forta de munca locala sau regionala);
  • Stimularea dezvoltarii locale prin marimea investitiei;
  • Impactul pozitiv asupra sectorului de servicii (datorita interesului international si optiunii de acces deschis);
  • Imbunatatirea capitalului uman (inclusiv prin mentinerea tinerelor talente in joburi atractive din punct de vedere al carierei);
  • Crearea unei infrastructuri performante de cercetare, de interes international;
  • Stimularea spiritului inovativ si a calitatii in cercetare (realizarea de tehnologii cu impact prin dimensiunea drepturilor de proprietate intelectuala);
  • Cresterea vizibilitatii si reputatiei comunitatii.

impact1

Dialogul cu comunitatea locala

DIALOGUL CU COMUNITATEA LOCALA

Dialogul cu comunitatea din orașul Mioveni a stat și va sta în permantență în centrul atenției RATEN ICN și al consorțiului FALCON, existând o preocupare constantă pentru ca investiția să reprezinte un pilon important pentru dezvoltarea armonioasă a localității.

În acest sens in anul 2015 a fost înființat Grupul Local de Dialog (GLD) ALFRED, ca o interfață între comunitatea locală și implementator (consortiul FALCON). Rolul acestui grup este unul de informare a cetățenilor în legătură cu stadiul și evoluția proiectului ALFRED. În cadrul întâlnirilor grupului au fost discutate sustenabilitatea dezvoltării din punctul de vedere al comunității, precum si beneficiile și opiniile publicului în legătură cu investiția.

comunitate1

Consortiul FALCON

CONSORŢIUL FALCON

consortiul1

 

Dezvoltarea infrastructurii ALFRED este realizată în parteneriat internațional. Acesta a fost constituit în decembrie 2013 și denumit consortiul FALCON. Este format din organizatii de renume care activeaza in domeniul industriei si cercetarii nucleare din Romania (RATEN ICN) si Italia (ENEA și ANSALDO Nucleare). Pentru coordonarea eforturilor europene în dezvoltarea tehnologiei LFR si pentru colaborarea pe subiecte specifice, consorțiul FALCON a inițiat și semnat acorduri de colaborare cu instituții din Italia, Suedia, Spania, Olanda, România.

consortiul2

 

Centrul de coordonare - hub si scoala pentru plumb

Centrul de coordonare (Hub) şi Şcoala pentru plumb

Hub-ul va asigura managementul științific si administrativ al infrastructurii ALFRED, inclusiv pentru optiunea de acces deschis. De asemenea va găzdui logistica de stocare digitala a datelor experimentale, pe termen lung.
Scoala de plumb va realiza activitățile de educație si pregătire planificate pentru formarea profesionala in domeniul tehnologiei LFR. Aceasta va conține urmatoarele:

  • Săli pentru cursuri, seminarii, workshop-uri sau alte activități educaționale;
  • Laboratorul „Tehnologia plumbului”.

centrul coordonare