camere centenar

Manifestare academică importantă la Mioveni

sesiune stiintifica 2018În zilele de 25 și 26 mai a.c., orașul Mioveni va găzdui sesiunea ştiinţifică de primăvară a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR). Temele principale care vor fi dezbătute în cadrul sesiunii din anul Centenarului vor fi PRODUCTICA, ENERGIE – MEDIU, CDI - COLABORAREA DINTRE UNIVERSITATI, MEDIUL ECONOMIC SI COMUNITATEA LOCALĂ și se vor desfășura sub mottoul "1918-2018: Contribuții romanești în domeniul ingineriei" .
Lucrările sesiunii științifice vor fi precedate de vizita participanţilor la SC Automobile Dacia SA - un prilej de relevare „pe viu" a legăturii dintre ştiinţă şi producţie, marea întreprindere constituind - prin performanţele ei - o expresie a modalităţilor eficiente de unire a sistemului cercetare-dezvoltare-inovare cu activitatea productivă nemijlocită.
Organizatorii manifestării sunt Asociația Oamenilor de Știință din România, Universitatea Politehnică București și Primăria Orașului Mioveni, în parteneriat cu Centrul Cultural Mioveni.

Ziua Eroilor – Înălțarea Domnului

Click pentru marireÎncepând cu anul 1920, comemorarea eroilor căzuți în război, Ziua Eroilor, se organizează în fiecare an, la 40 de zile după Sfintele Paști, când Biserica Ortodoxă sărbătorește praznicul Înălțării Domnului.

În semn de recunoștință pentru toți soldații decedați în Primul Război Mondial, autoritățile au hotărât, prin Decretul-lege nr.1693/4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare națională și să fie celebrată, “cu mare fast religios, școlar, militar și național”, în Ziua Înălțării Domnului.

Anul acesta, cu prilejul Zilei Eroilor, Consiliul Local, Primăria Orașului și Centrul Cultural Mioveni, au organizat tradiționalele manifestări dedicate eroilor căzuți la datorie, la toate momumentele din oraș.

Evenimentul a inceput la ora 12.00, odată ce clopotele bisericilor au fost trase și s-a păstrat un moment de reculegere în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară, urmat de intonarea Imnului de Stat al României. În continuarea manifestărilor, preoți au oficiat un impresionant serviciu religios de pomenire a martirilor neamului.Acțiunea comemorativă a culminat cu alocuțiuni ale oficialităților, depunere de coroane și s-a încheiat un moment artistic, oferit de către elevii instituțiilor de învățământ din oraș.

 

Ziua Naţională a Portului Tradiţional, marcată la Mioveni

Ziua Naţională a Portului TradiţionalSărbătorită în a doua duminică din luna mai, Ziua Naţională a Portului a fost instituită printr-o lege publicată pe 13 mai 2015, în Monitorul Oficial.
Iubitorii costumului popular și ai tradiţiilor argeșene, sunt invitaţi duminică, 13 mai în Mioveni la un eveniment dedicat acestei zile.
Evenimentul va fi organizat în centrul civic al orașului și va debuta de la ora 17.00, cu o paradă a costumelor naționale specifice mai multor zone din țară.
Sărbătorea va continua cu un spectacol artistic sustinut de cursanții Centrului Cultural Mioveni, dar și de către ansambluri folclorice de amatori, copii și adulți din județ.
Toți cei care iubesc costumul autentic popular românesc au ocazia să îl poarte cu mândrie la acestă manifestare, iar cel mai frumos costum va fi premiat de către organizatori.
Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Local, Primăria și Centrul Cultural Mioveni.

Bursă pentru un elev din Mioveni

Indiferent dacă este vorba de sport, cultură sau educație, copiii din Mioveni râmân în continare cei mai buni ambasadori ai orașului nostru și chiar ai județului. În cadrul cele de-a doua editii a "Bursei Ambasadorului Chinei", eveniment organizat în acest weekend la Ambasada Republicii Populare Chineze la București, sub înaltul patronaj al Excelentei Sale Xu Feihong, cei mai buni elevi din cadrul celor 4 Institute Confucius din țară au primit recunoașterea meritelor pentru rezultatele excepționale în cadrul concursurilor dedicate celor care studiază limba chineză în România.
Printre cei mai buni 12 elevi din țară care au primit anul acesta "Bursa Ambasadorului", se află și un reprezentant al orașului Mioveni - Georgiana Horobeanu (fostă elevă a școlii Liviu Rebreanu, în prezent la Colegiul I.C. Brătianu), iar alți doi sunt din Pitești. Toți cei trei reprezentani ai Argeșului sunt cursanții claselor de limba si cultura chineză oferite gratis de Asociația ChinaRo în județ, în parteneriat cu Institutul Confucius Sibiu, confirmand încă odata calitatea si profesionalismul acestei școli de chineza ce functionează în Mioveni, Pitești și Câmpulung încă din 2015.
Bursa Ambasadorului se oferă tinerilor care obțin cele mai bune rezultate la concursurile interne și internaționale de limba și cultura chineză organizate de Institutele Confucius și Ambasada Chinei, fiecare copil fiind recompensat cu premii în bani și telefoame mobile de ultimă generație.
Reamintim că tot prin intermediul Excelentei Sale Xu Feihong, Ambasadorul Republicii Populare Chineza în România, începând de anul trecut, două tinere din Mioveni au primit burse integrale de studiu din partea statului chinez, în cadrul a două universități din China, la alegere.

Click pentru marire Click pentru marire

Concursul Judeţean de Matematică “In Memoriam Ion Cojocaru”

200 de elevi participa la concursului judetean in memoriam ion cojocaruConcursul de matematică „Ion Cojocaru” a ajuns la cea de-a XI-a ediție şi, la fel ca în anii anteriori, competiția se va desfășura la Liceul Teoretic „Iulia Zamfirescu" Mioveni.
Elevii din judeţ pasionați de cifre și algoritmi își vor valorifica cunoștințele în acest domeniu sâmbătă, 12 mai.
Concursul se va desfăşura pe două secţiuni: Matematică pentru clasele II-IV și Matematică pentru clasele V-VIII.
La competiţie sunt așteptați în jur de 300 din Piteşti, Câmpulung, Curtea de Argeş, Mioveni şi din zonele limitrofe.
Regretatul dascăl Ion Cojocaru a fost, timp de 35 de ani, profesor de matematică în Mioveni, membru al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, dar şi autor de probleme în „Gazeta Matematică”.