camere Protectia datelor logo ziar mic Infrastructura Alfred

Proiectul « STAR – STreet ART - Final

Proiectul « STAR – STreet ART » a fost finanțat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul Programului „Europa pentru cetățeni”

Componenta 2 – „Angajament democratic și participare civică”

Măsura 2.2 „Rețele de orașe”

În cadrul acestui proiect au fost realizate 4 evenimente:

Evenimentul 1

Participare: Evenimentele hibride au implicat 76 de participanți (fizic), incluzând: 2 din Lisabona, 1 din Amsterdam (Olanda), 2 din Trebnje (Slovenia), 2 din Pargaujas (Letonia), 2 din orașul Mioveni (România), 2 din Mostar (Bosnia), 2 din ALDA Vicenza (Italia); 51 de participanți în persoană din orașul Arcugnano; 12 participanți online din Peja (Kosovo), Vlora (Albania), Jihlava (Republica Cehă), Jawor (Polonia), Kitev (Germania) și Zajecar (Serbia), 2 din Reggio Emilia (Italia).

Locație / Dată: Evenimentul a avut loc în Arcugnano, Italia, în perioada 21/07/2021 - 23/07/2021.

Scurtă descriere: Evenimentul a început cu o prezentare publică a proiectului și a consorțiului către comunitatea locală. În continuare, a avut loc o conferință publică cu experți din sectorul artă și urbanism, pentru a discuta despre provocarea artei stradale în regenerarea urbană. Apoi, a fost organizat un tur al lucrărilor locale de artă stradală.

Evenimentul 2

Participare: Evenimentele hibride au implicat 88 de participanți, incluzând: 61 din orașul Lisabona (Portugalia), 2 din orașul Mioveni (România), 2 din orașul Reggio Emilia (Italia), 2 din orașul Pargaujas (Letonia), 2 din orașul Vlora (Albania), 3 din orașul Jihlava (Republica Cehă), 2 din orașul Arcugnano (Italia), 2 din ALDA (Italia); 12 participanți online dintre care 2 din Peja (Kosovo), 3 din Amsterdam (Olanda), 2 din Trebnje (Slovenia), 2 din Mostar (Bosnia), 1 din Kitev (Germania), 2 din Zajecar (Serbia).

Locație / Dată: Evenimentul a avut loc în Lisabona, Portugalia, în perioada 13/10/2021 - 15/10/2021

Scurtă descriere: Scopul evenimentului a fost să se concentreze asupra eforturilor și reflecțiilor generale ale proiectului STAR despre implicarea cetățenilor în recuperarea zonelor degradate prin arta urbană, a dezvoltat în continuare importanța pe care această expresie artistică o are în procesele de dezvoltare locală ale comunității. Pe lângă întâlnirile de parteneriat pentru a împărtăși munca depusă în fiecare dintre țările implicate în proiect, programul a avut trei sesiuni menite să prezinte exemple de dezvoltare locală la Lisabona.

Evenimentul 3

Participare: Evenimentul hibrid implică 93 de participanți (prezenți fizic), inclusiv: 76 de participanți din orașul Peja (Kosovo), 2 din Arcugnano (Italia), 1 din ALDA (Italia); 17 participanți online dintre care 2 din Lisabona (Portugalia), 1 din Amsterdam (Olanda), 1 din Trebnje (Slovenia), 1 din Pargaujas (Letonia), 1 din Mioveni (România), 2 din Jihlava (Republica Cehă), 1 din Jawor (Polonia), 2 din Mostar (Bosnia), 1 din Kitev (Germania), 2 din Zajecar (Serbia), 2 din Reggio Emilia (Italia).

Locație / Date: Evenimentul a avut loc în Peje, Kosovo, în perioada 25/04/2022 până în 27/04/2022

Scurtă descriere: A avut loc un atelier susținut de un expert în artă, care i-a introdus pe cei prezenți în tehnicile de artă stradală și a discutat despre schimbarea limbajului urban abandonat în diferite opere de artă. Întâlnirea a continuat cu partenerii de proiect despre realizarea picturilor murale din țară și au vorbit despre inițiativele lor locale în artă stradală. După întâlnire, aceștia au vizitat și Organizația ANIBAR și au vizitat câteva picturi murale din orașul Peja.

Evenimentul 4

Participare: La eveniment au participat 85 de persoane fizic, inclusiv 58 din Amsterdam (Olanda), 2 din Lisabona (Portugalia), 2 din Trebnje (Slovenia), 2 din Zajecar (Serbia), 2 din Vlore (Albania), 2 din Kitev (Germania), 3 din Reggio Emilia (Italia), 1 din ALDA (Italia), 2 din Arcugnano (Italia), 1 din Jawor (Polonia), 2 din Mioveni (România), 2 din Mostar (Bosnia), 2 din Jihlava (Rep. Cehă), 2 din Peja (Kosovo); 1 online din Pargaujas (Letonia)

Locație / Dată: Evenimentul a avut loc în Amsterdam, Olanda, în perioada 25/05/2022 - 27/05/2022

Scurtă descriere: A constat într-un atelier asociat producției murale. Scopul evenimentului a fost de a împărtăși prezentarea rezultatelor proiectului, prin care fiecare partener a prezentat activitatea locală și pictura murală realizată în cadrul proiectului și programul din orașul său. Apoi participanții au fost duși într-un tur al orașului Amsterdam, în contextul expoziției Street Art & Democracy.

Componenta 2 – Măsura 2.2 „Rețele de orașe”

Măsura 2.3 „Proiecte ale societății civile”

Componenta 1 – „Amintirea europeană”

Au fost implementate local 3 evenimente participative în cele 13 țări ale proiectului STAR:

Activitate locală 1: identificarea locurilor țintă pentru regenerarea urbană

Participare: Activitatea locală 1 a implicat în total 574 de cetățeni din toate țările partenere. Mai exact: 43 de localnici din Peja (Kosovo); 48 din Amsterdam (Olanda); 32 din Trebnje (Slovenia); 41 din Vlore (Albania); 43 din Mioveni (România); 29 din Kitev (Germania); 107 din Zajecar (Serbia); 85 din Reggio Emilia (Italia); 27 din Arcugnano (Italia), 26 din Lisabona (Portugalia), 25 din Jihlava (Republica Cehă), 25 din Pargaujas (Letonia), 23 din Jawor (Polonia), 43 din Mostar (Bosnia și Herțegovina).

Scurtă descriere: Partenerii au efectuat o investigație participativă care a implicat cetățenii pentru a înțelege care zone din orașele lor sunt considerate cele mai puțin atractive de către cetățeni, selectând astfel locul unde să realizeze pictura murală. Opiniile locuitorilor au fost colectate în principal prin sondaje online din cauza covid-19 - restricții legate de covid-19, forumuri, interviuri, ateliere etc.

Activitatea locală 2: conștientizarea copiilor cu privire la importanța incluziunii sociale prin artă

Participare: Activitatea locală 2 a implicat în total 474 de cetățeni din toate țările partenere. Mai exact: 30 de cetățeni din Arcugnano (Italia), 27 din Lisabona (Portugalia), 28 din Jihlava (Republica Cehă), 25 din Jawor (Polonia), 28 din Peja (Kosovo), 98 din Trebnje (Slovenia), 28 din Amsterdam ( Olanda); 25 din Vlore (Albania); 28 din Mioveni (România); 25 din Kitev (Germania); 25 din Zajecar (Serbia); 57 din Reggio Emilia (Italia); 25 din Pargaujas (Letonia), 25 din Mostar (Bosnia și Herțegovina).

Scurtă descriere: Fiecare partener a colaborat cu actori locali (școli) și voluntari pentru a organiza 1 atelier de conștientizare pentru tineri privind incluziunea socială și puterea artei (inclusiv arta stradală) pentru promovarea acesteia. Prin desene și picturi, tinerii cetățeni au reflectat asupra valorilor de incluziune socială la baza culturii UE, împărtășind cu artistul inspirația pentru ideile murale.

Activitatea locală 3: ateliere de regenerare urbană

Participare: Activitatea locală 3 a implicat în total 480 de cetățeni din toate țările partenere. Mai exact: 25 de cetățeni din Arcugnano (Italia), 25 din Jihlava (Republica Cehă), 48 din Lisabona (Portugalia), 25 din Jawor (Polonia), 25 din Peja (Kosovo), 70 din Trebnje (Slovenia), 26 din Amsterdam ( Olanda); 25 din Vlore (Albania); 50 din Mioveni (România); 30 din Kitev (Germania); 28 din Zajecar (Serbia); 48 din Reggio Emilia (Italia); 30 din Pargaujas (Letonia), 25 din Mostar (Bosnia și Herțegovina).

Scurtă descriere: Fiecare partener a implementat 1 atelier local condus de un artist stradal și a avut ca rezultat realizarea picturii murale inspirate de tineri în spațiul public identificat de cetățeni prin activitatea locală 1. Aceasta a contribuit la promovarea cetățeniei active și a simțului identității locale.