camere Protectia datelor logo ziar mic Infrastructura Alfred prog bebelusul Harta interactiva

  • slide1.jpg
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide4.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg
  • slide9.jpg

Amenzi pentru proprietarii terenurilor care nu distrug ambrozia!

ambrozie 2024

Primăria orașului Mioveni informează cetăţenii cu privire la prevederile Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit căreia proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiințific „Ambrosia artemisiifolia”, pentru evitarea instalării și a răspândirii vegetației adventive invazive și pentru eliminarea ei, în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an.
Nerespectarea obligațiilor constituind contravenţie, care se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei, pentru persoanele juridice.

Citește mai mult

Specialiştii în domeniu au precizat 5 moduri în care poate fi combătută buruiana:

  • Cele mai bune rezultate se pot obţine prin cosirea manuală a spaţiilor pe care este răspândită sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor şi pe marginea parcelelor;
  • Când buruiana este răspândită în interiorul tarlalelor agricole, în special în interiorul unor şanţuri, stufărişuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice;
  • Când buruiana este răspândită pe suprafeţe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme când buruiana are 10 – 15 cm şi poate fi recunoscută cu uşurinţă. În vederea stabilirii tipului de erbicid şi a dozei, proprietarii/ deţinătorii/ administratorii de terenuri pot apela la specialiştii direcţiilor pentru agricultură judeţene pentru a primi informaţii detaliate sau, după caz, la specialişti din cadrul primăriilor. Măsura se va aplica respectându-se cadrul legal în vigoare în ceea ce priveşte comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar;
  • În cazul unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ uşor folosind mănuşi de protecţie pentru evitarea iritaţiilor sau poate fi distrusă cu sapa ori secera;
  • Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafaţa solului în vederea distrugerii tuturor ramificaţiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distrug doar tulpina principală, iar restul ramificaţiilor se dezvoltă, înfloresc şi produc în continuare polen şi chiar seminţe, îmbogăţind astfel rezerva de seminţe din sol. Se recomandă cositul repetat de 2 -3 ori pe an, obligatoriu de realizat înaintea fructificării plantei.
Amintim că AMBROZIA (denumirea științifică „Ambrosia artemisiifolia“) este cunoscută ca fiind o buruiană periculoasă pentru sănătatea omului, provocând alergii şi stări febrile puternice în perioada înfloririi. Pentru recunoaşterea acestei plante, puteţi consulta site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (www.madr.ro), al Ministerului Mediului (www.mmediu.ro), precum şi al Ministerului Sănătăţii (www.ms.ro).
Sursa foto:Garda Naţională de Mediu (GNM)

Stiri si noutati

Autoritatea Electorală Permanentă recrutează experți electorali și operatori de calculator

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat un apel de recrutare pentru experți electorali și operatori de calculator în vederea desfășurării alegerilor din acest an. Persoanele interesate pot aplica pentru aceste poziții prin descărcarea cererilor de înscriere de pe siteul oficial al AEP:

Experții electorali, cei care pot ocupa funcțiile de președinte ai birourilor electorale ale secțiilor de votare sau locțiitori, sunt esențiali pentru buna desfășurare a procesului electoral. Operatorii de calculator, pe de altă parte, vor lucra direct cu tabletele din secțiile de votare în ziua alegerilor, asigurând funcționarea corespunzătoare a echipamentelor tehnologice.

Procedura de recrutare include parcurgerea unei etape de examinare, care va evalua competențele și cunoștințele candidaților în domeniul electoral. Cei care vor obține rezultatele necesare vor avea oportunitatea de a deveni experți electorali sau operatori de calculator în cadrul alegerilor din acest an.

Persoanele interesate sunt încurajate să acceseze site-ul oficial al Autorității Electorale Permanente pentru a obține informații detaliate privind procesul de recrutare: www.roaep.ro.

Materiale informative:
OPERATOR CALCULATOR EXPERT ELECTORALI
Descarca documentul de informare Descarca documentul de informare
  Cerere de admitere în corpul experților electorali din țară pe bază de aviz favorabil
Cerere pentru desemnarea ca operator de calculator al biroului electoral al secției de votare Cerere de admitere în corpul experților electorali din țară pe bază de examen
Declaraţie de confidenţialitate Declaraţie de confidenţialitate

Programul de colectare a deșeurilor reciclabile

Pentru luna APRILIE, operatorul zonal va colecta deșeurile reciclabile, biodegradabile și reziduale de la populație, în următoarele zile, după cum urmează:: (Apasa poza pentru marire)

grafic colectare apr

Angajari & Concursuri

DESCOPERĂ NOUA APLICAȚIE MIOVENI CITY APP!

mioveni cityAplicația Mioveni City App este o platformă digitală interactivă în care pot fi găsite toate informațiile utile, agenda evenimentelor, ghid turistic, locații pentru petrecerea timpului liber și chiar social media sau news, însă există și un domeniu unde pot fi sesizate și raportate instant diverse incidente.
Principalele două componente ale aplicației sunt Ghidul Turistic Digital și Modulul de Raportări Incidente.

Ghidul Turistic Digital conține informații legate de obiective de interes turistic, trasee și rute turistice, agenda de evenimente culturale sau spectacole ale orașului, unitățile de cazare din oraș, restaurante, pub-uri, cafenele etc. Acest modul al Aplicației Mioveni City App se adresează, în mod direct, turiștilor români și străini, dar și comunității locale, agenții economici având la dispoziție un nou mijloc de promovare, centralizat, modern și rapid, unde își pot prezenta oferta de servicii pe care o pot actualiza în timp real.

De asemenea, prin modulul de Raportări Incidente, aplicația vine în ajutorul autorităților locale, care pot afla de diferite probleme, avarii, accidente într-un timp mult mai scurt, iar prin intermediul aplicației pot comunica măsurile concrete luate în rezolvarea acestora.
Un plus al Aplicatiei Mioveni City App constă în sistemul de notificări.
Astfel, cetățenii pot opta pentru a primi notificări pe telefonul mobil în legătură cu șantiere și lucrări publice, străzi închise, întreruperi ale alimentării cu apă și energie electrică, comunicate din partea administrației locale și altele.
Aplicaţia este un bun instrument de planificare a calendarului cultural, al evenimentelor sportive sau de orice alt tip, organizate în oraș. Pot fi aflate informaţii precise despre locul de desfăşurare, a modului de acces la eveniment şi, cel mai important, aplicaţia asigură asistenţă în orientare pe baza hărţilor Google.
Aplicația se poate descărca de pe Google Play pentru telefoanele cu sistem Andorid, sau de pe iOS App Store pentru iPhone.

google play 1 apple store 1